Google+ Followers

Friday, May 17, 2013

Mari kupas isu ini.....tolong bukak mate same ye......

Salam..
Nak share skit
Azmi panjang rawk wrote :Masa lunch tadi sembang dengan uncle bawak teksi neh. Dia kata sehari sewa teksi RM55. Bayar selama 5 tahun, then teksi tu milik dia. Teksi Proton Iswara je. Bila ditanya kenapa kene sewa uncle? Dia kata sebab mau permit individu susah mau dapat. Kalau bumiputra senang la mau dapat.tp limited.. Kerajaan byk bagi sama syarikat. 

So, aku balik opis neh tekan2 kalkulator... sehari RM55. Setahun maknanya = RM20,275. 5 tahun = RM100,375. Wow!!! Senangnya buat duit yg ada permit teksi neh. Uncle tu kata, syarikat dia sewa tu ada 200 permit. Maknanya dalam setahun dia bley dapat RM4 juta!!!

Kesian yg bawak teksi kehulu kehilir cari passenger. Tapi yg kaya pemegang permit. Kenapa kerajaan kalau nak tolong rakyat tak bagi terus kat rakyat secara menyeluruh. Apa fungsi syarikat pemegang permit neh? Bukan nak tuduh yg pemegang syarikat tu kroni2 BN... tapi nak elakkan kene fitnah baik bagi je permit individu secara menyeluruh.

Serius aku tak faham apa function syarikat teksi neh. Takat sebagai call centre je...eemmm ermmm.Mohon sesapa bagi pencerahan. tq in advance.

P/s: mengikut data dari SPAD setakat Mac 2013, kini ada 80k permit teksi, dimana hanya 32k je permit individu. TOLAK KRONISME!

Mohon kupaskan isu ni..tq

~king jason ori

2 comments:

  1. Dasar amno mengkayakan kroni...

    ReplyDelete
  2. Amno dasar tak guna... tolak semua

    ReplyDelete

Korang nak comment ape,korang comment la ye,da pandai comment,pandai2 la tanggungjawab